juni 22, 2024

delftsemoeders.nl

Delftse Moeders

Wat is verslaving en wat doet het met ons lijf? 

Inzicht in verslaving en de effecten ervan op een verslaafde is belangrijk. Verslaving kan worden gedefinieerd als een dwangmatige behoefte aan en het gebruik van een verslavende  stof, ondanks dat men zich bewust is van de schadelijke effecten ervan. Het is niet beperkt tot alleen drugs of alcohol, maar omvat ook andere activiteiten zoals gokken en gamen. Het kennis hebben van de tekenen en de symptomen van verslaving kan je helpen het bij jezelf of bij iemand anders te herkennen. Laten we eens nader bekijken wat verslaving eigenlijk inhoudt. 

De definitie van verslaving 

Verslaving houdt meer in dan alleen lichamelijke afhankelijkheid van een stof; het gaat ook om psychologische afhankelijkheid. Iemand met een verslaving zal moeite hebben om zijn verlangens onder controle te houden; zelfs als hij weet dat hij moet stoppen met de drug of de activiteit. Ze kunnen ontwenningsverschijnselen ervaren als ze proberen te stoppen, wat kan leiden tot dwangmatig gedrag zoals liegen of stelen om de stof of activiteit opnieuw te verkrijgen. 

De gevolgen van verslaving 

Verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Lichamelijk kan het leiden tot een verhoogd risico op ziekten zoals hepatitis C en longkanker. Geestelijk kan het angst, depressie, geheugenverlies, stemmingswisselingen, paranoia en zelfmoordgedachten veroorzaken. Verslaving heeft ook financiële gevolgen vanwege de kosten van de aankoop van drugs of het dwangmatig blijven ondernemen van kostbare activiteiten zoals gokken of games waarbij geld uitgegeven kan worden. Het kan ook gevolgen hebben voor de relaties met familie en vrienden die zich zorgen maken over het gedrag of de gezondheid van de betrokkene. 

Tekenen van verslaving 

Er zijn veel tekenen die erop kunnen wijzen dat iemand een verslavingsprobleem heeft. Enkele veel voorkomende aanwijzingen zijn: veranderingen in de stemming (zoals prikkelbaarheid), gebrek aan motivatie of belangstelling voor activiteiten waar men ooit van genoot, veranderingen in slaappatronen (slapeloosheid), gewichtsschommelingen (winst of verlies), financiële problemen doordat men geld uitgeeft aan drugs/activiteiten in plaats van aanrekeningen/andere behoeften, isolatie ten opzichte van vrienden/familieleden/sociale activiteiten doordat men alleen nog de tijd besteedt aan het gebruik van de verslavende middelen en/of activiteiten.

Conclusie: 

Verslaving is een ernstig probleem dat jaarlijks miljoenen mensen treft. Door de tekenen en symptomen in een vroeg stadium te herkennen kan men op tijd de nodige hulp krijgen voordat de zaken uit de hand lopen. Als je denkt dat je misschien verslaafd bent, is het belangrijk om meteen hulp te zoeken zodat je weer op weg kunt naar herstel en een gezonder leven kunt leiden; vrij van de verslaving.

Meer weten? Bekijk dan www.cacnverslavingszorg.nl.