april 22, 2024

delftsemoeders.nl

Delftse Moeders

Babyknuffels – zachte vriendjes die altijd bij je blijven

Je zou bijna zeggen dat zo’n beetje elk dier ook wel als knuffel te koop is. Ietwat overdreven wellicht, maar de konijnen, hazen, beren, schildpadden, leeuwtjes, giraffes en dolfijntjes zijn slechts een paar dieren in een lange, lange rij. Kijk maar eens rond op een kinderopvang of een naschoolse opvang. En al die knuffels worden heel erg geliefd door hun maatjes, de kinderen. Dat is al vanaf zeven maanden. Babyknuffels behoren dan ook tot het belangrijkste vriendje van kindjes. Door dik en dun. Vrienden voor het leven.

Een hechte, woordeloze band

Voor volwassenen is het moeilijk die herinnering terug te halen aan hun eerste knuffel. Maar degenen die hun vale en verweerde beertjes nog op zolder hebben, die hoeven er maar even met de neus tegenaan te liggen om weer dat gevoel terug te krijgen. Een gevoel van absolute hechting. De band tussen kleintjes en babyknuffels is heel gewoon. Meer dan de helft van alle Nederlandse kinderen heeft een nauwe band met het pluche diertje. Vanuit psychologisch perspectief geeft zo’n knuffel het kind:

  • Zekerheid;
  • Troost;
  • Ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Babyknuffels als troostvriendjes

Hoe je het ook wendt of keert, de wetenschap is het erover eens. Knuffels helpen kinderen echt bij het opgroeien. Ofwel de weg van baby naar kind af te leggen. Een baby van zes maanden kan al doorkrijgen dat zijn mama (of papa) niet altijd meteen in de buurt is. Een eigen babykamer werkt dan ook niet mee. En zo kan dat wat wel naast hem in het bedje ligt (een knuffel) tot een leuk contact worden. Die knuffel is er wél, biedt troost en zacht comfort. Alleen al het feit dat de knuffel er is, is al voldoende. Je baby krijgt zo een geruststellende babyknuffel aan zijn zij. Je ziet dat soms ook terug in het slaapgedrag. Het kindje slaapt sneller in met de knuffel naast hem in bed.

Babyknuffels als fantasievriendjes

Zo een op de twee baby’s is absoluut dol op zijn of haar knuffel. Maar de andere helft taalt er minder naar. Kleine kindjes kunnen hun knuffelbeesten allerlei rollen geven. De fantasie gaat ermee aan de hal. Zo kan een pluizig eendje ineens een roofvogel zijn en een pinguïn een woest monster. De knuffel vervult alle rollen die de kleine maar kan bedenken. Een lievelingsknuffel stimuleert een kindje in zijn creativiteit en laat hem meer verbeelding gebruiken. Sommige kindjes houden de relatie met hun babyknuffels heel lang vol maar na enkele jaren blijft het lieve diertje uiteindelijk toch op de plank zitten.

Misvattingen over speelgoed

De opvatting dat een baby of kind dat zich hecht aan zijn babyspeelgoed, dat doet omdat hij niet genoeg aandacht krijgt van zijn ouders. Helemaal niet waar. Kinderen die steeds met knuffels slepen zijn banger dan hun vriendjes zonder knuffel. Absoluut niet waar. En ook het idee dat kinderen met een knuffel geen goede relatie hebben met de ouders is gebouwd op lucht. Het enige dat je zou kunnen zeggen is dat soms babyknuffels even de ouders vervangen.