mei 24, 2024

delftsemoeders.nl

Delftse Moeders

Verzorging van de vacht van je hond

Als je een hond aangeschaft hebt wil je natuurlijk goed voor het beestje zorgen. Je kunt hem de beste brokken, veel aandacht en een warm huis bieden, maar ook de verzorging van zijn vacht mag niet vergeten worden. Alle honden kunnen in principe getrimd worden, of het nu een langharige of een kortharige hond is. Niet iedereen is er voor om zijn hond te laten trimmen. Sommige mensen vinden het gewoon niet nodig, maar je dient er wel zorg voor te dragen dat de vacht van je hond niet helemaal vol met klitten komt te zitten. Sommige honden hebben nu eenmaal een vacht die met regelmaat getrimd dient te worden. Als je deze vacht niet goed bijhoudt, komt je hond er niet beter uit te zien en bovendien levert het ook ongemakken voor het beestje op. Hij neemt vuil mee in de klitten in zijn vacht en als deze dan uiteindelijk behandeld wordt, is er vaak geen andere oplossing dan de klitten er compleet uitknippen of de hond helemaal kaal scheren. Dat is niet prettig voor de hond zelf maar ook geen mooi gezicht. Zijn vacht is zijn visitekaartje en daaraan kun je zien of hij gezond is. Want een glanzende vacht betekent ook een gezonde hond. Je kunt er voor kiezen om met je hond naar een trimsalon te gaan, maar er zijn ook veel mogelijkheden en materialen beschikbaar om het zelf te doen.

Trim zelf je hond
Wil je de vacht van je hond gaan trimmen? Maar weet je niet goed hoe daarmee te beginnen? Dan is het verstandig om eerst eens een keertje langs te gaan in een trimsalon. Zij kunnen je uitleggen of laten zien hoe je het beste de vacht van je hond kunt verzorgen. Ook hebben zij verschillende materialen daarvoor waarvan ze je kunnen laten zien hoe deze werken. Je hebt vaak niet genoeg aan alleen een schaar, ook een tondeuse voor honden is een handig hulpmiddel. Je kunt deze tondeuses in allerlei modellen en prijsklassen kopen. Als de messen niet meer scherp genoeg zijn, kun je ze meestal ook los aanschaffen, zodat je niet meteen een compleet nieuw apparaat hoeft aan te schaffen.

Hoe onderhoud je de vacht van je hond?
Afhankelijk van het ras van de hond, zijn er verschillende manieren waarop je de vacht kunt knippen of scheren. Als je een tondeuse gebruikt, ben je in ieder geval sneller klaar dan met een schaar en ziet het er ook meer als een geheel uit. Zodat bijvoorbeeld je poedel er weer op zijn paasbest uitziet. Want dat is wel de hond waar mensen het eerste aan denken als je aan trimmen denkt. Naast knippen of scheren kun je ook effileren. In dat geval knip je de vacht van je hond met behulp van een uitdunschaar. Hiermee wordt de vacht over het hele lijf van je hond minder dik en heeft het beestje weer wat meer bewegingsvrijheid en hoeft geen zware vacht mee te sjouwen. Nog twee mogelijkheden zijn plukken of ontwollen, hiervoor heb je geen hulpmaterialen nodig. Als de vacht van je hond het beste geschikt is om te plukken, haal je met je handen de losse bovenlaag uit de vacht. In het geval van ontwollen haal je juist de losse onderlaag eraf. Afhankelijk van het type hond, gebruik je een van deze methodes om het beestje te trimmen.